Nalazite se na: Home Islamski centar

najnovije vijesti

najpopularnije

Islamski centar PDF Print E-mail
Jedan od najznačajnijih projekata za islamsku zajednicu Banovići je izgradnja džamije i islamskog centra u gradu Banovići u kojem je džamija porušena 1953.g. od strane tadašnjih vlasti.
 
 

 
 
Temelji toj džamiji su urađeni 1996.g. U radu IZ-e na ovom području osjeća se veliki nedostatak te džamije sa pratećim objektima , gdje bi bile smještene i službene  prostorije Medžlisa.
 
 

 
 
Medžlis IZ-e Banovići ima status „Podstanara“ još od svog osnivanja 1982.g. jer je već nekoliko puta mijenjao adresu stanovanja. Nadamo se uz  Allahovu dž.š. pomoć da će tome doći kraj izgradnjom ove džamije i pratećih objekata. Ovim kratkim izlaganjem željeli smo napraviti kratak presjek trenutnog rada i djelovanja Islamske zajednice Banovići.
 
 Banovići su od poslije drugog svjetskog rata bili poznati po tome što nisu u gradu imali niti jednu bogomolju.


Čak do 1982. godine nisu imali ni sjedište Odbora Islamske zajednice u Banovićima. Formiranjem Odbora Islamske zajednice Banovići još više se osjeća potreba za izgradnjom džamije i formiranjem džemata u gradu Banovići.
 
 Početni dio posla na ovoj aktivnosti urađen je neposredno pred agresiju na BiH, a obnovljen 1993.godine kada je formiran Odbor za izgradnju Islamskog centra. Sve te aktivnosti predvodili su rahmetli Osman ef. Lugavić i Safet ef. Softić u saradnji sa rukovodnim ljudima u Islamskoj zajednici i Opštini. Prvi zemljani radovi na uređenju placa i iskopu i izradi temelja urađeni su 1996.godine.
 
 U narednom periodu doći će do izgradnje džamije na lokaciji u naselju „Hanke“ i ista će biti puštana u funkciju sa punim radnim kapacitetom. Godine 2005., Odbor za izgradnju Islamskog centra, kojim rukovodi Sead ef.  Mrahorović, nastavit će poslove na izgradnji džamije islamskog centra. U prvoj fazi salivena je ploča po temelju džamije, sazidan prvi sprat i urađena mahfilska ploča.
 
 U 2007.godini sazidan je drugi sprat džamije do pod veliku kupolu. A u 2008.godini urađena je velika kupola, zatim se pristupilo radu na izolaterskim i pokrivačkim radovima na objektu. Uporedo sa tim počeli su radovi na izgradnji munare.

Izgradnja džamije islamskog centra Banovići, sa pratećim objektima od velike je važnosti za ovu sredinu, pa i šire. Do sada je objekat uglavnom građen dobrovoljnim prilozima džematlija.

Svi oni koji žele dati svoj doprinos izgradnji ovog objekta, sredstva mogu uplatiti na namjenski žiroračun Medžlisa Islamske zajednice Banovići:
Primaoc: Medžlis islamske zajednice Banovići
Svrha uplate: Za izgradnju Islamskog centra Banovići
Broj računa: 1321302002974042   
Galerija sadrži 4 slike
 

Vrijeme namaza

Zora: 5:00
Izlazak sunca: 6:40
Podne: 11:33
Ikindija: 13:55
Akšam: 16:21
Jacija: 17:50

Hidžretski kalendar

Rabiul Awal


10

Ponedjeljak
1440 HIJRAH