Nalazite se na: Home O nama

najnovije vijesti

najpopularnije

O nama PDF Print E-mail
Rad i djelovanje MiZ Banovići

MiZ Banovići osnovan je 1982.g. Do tada polovina teritorije općine Banovići pripadala je MiZ Puračić-Lukavac, a druga polovina MiZ-eŽivinice.
Zbog narastanje potrebe i novonastalih prilika osjetila se potreba da i u Banovićima postoji organizovana islamaska zajednica. Uz veliki napor i trud ali bogami i hrabrost, jer su tadašnje komunističke vlasti ometale nastajanje takve zajednice u Banovićima, pod vođstvom tadašnjih  banovićkih imama, formira se MiZ Banovići u prostorijama privatne kuće na Jezeru. Počeo je sa 7.džemata, bez džamije i džamata u gradu, u kojem je 70% stambenog fonda bilo u rukama nemuslimana.Islamska zajednica Banovića odmah je pristupila organizovanju svog rada i djelovanja na području svog teritorija i okruga. Od početka agresije na našu domovinu, a takođe i na našu općinu, uzela je aktivnog učešća u odbrani zemlje i zbrinjavanja naroda. Kroz sve te teškoće nije zaboravljala svoju temeljnu misiju, služba narodu na temeljima Časnog Kur'ana i sunneta Allahova poslanika Muhammeda a.s.
U uredu Medžlisa radi troje zaposlenih:
Glavni imam Sead ef.Mrahorović, Predsjednik hfz.Mirsad ef. Mrahorović i sekr.-blagajnik Zijad ef. Čavčić.
Mektebska nastava za djecu izvodi se na 25. punktova. Pored rada u mektebima i džematima na polju islamskog djelovanja zastupljenja je i nastava islamske vjeronauke u 5. osnovnih i jednoj srednjoj mješovitoj  školi. Vjeronauku u šolama pohađa oko 2000 djece. Za nastavu islamske vjeronauke raspoređeno je 11. vjeroučitelja.
Značajno je napomenuti da se od 1994.g. do danas na području MiZ banovići gradi 32. razna vjerska objekta, počev od džamija, mesdžida, mekteba, i dr. Pomoćnih objekata za normalan rad islamske zajednice.Jedan od najznačajnijih projekata za islamsku zajednicu Banovići je izgradnja džamije i islamskog centra u gradu Banovići u kojem je džamija porušena 1953.g. od strane tadašnjih vlasti.Temelji toj džamiji su urađeni 1996.g. U radu IZ-e na ovom području osjeća se veliki nedostatak te džamije sa pratećim objektima , gdje bi bile smještene i službene  prostorijeMedžlisa.
Medžlis IZ-e Banovići ima status „Podstanara“ još od svog osnivanja 1982.g. jer je već nekoliko puta mijenjao adresu stanovanja.
Nadamo se uz  Allahovu dž.š. pomoć da će tome doći kraj izgradnjom ove džamije i pratećih objekata. Ovim kratkim izlaganjem željeli smo napraviti kratak presjek trenutnog rada i djelovanja Islamske zajednice Banovići.

 

Vrijeme namaza

Zora: 5:00
Izlazak sunca: 6:40
Podne: 11:33
Ikindija: 13:55
Akšam: 16:21
Jacija: 17:50

Hidžretski kalendar

Rabiul Awal


10

Ponedjeljak
1440 HIJRAH